HOME arrow RESEARCH arrow Bestemd voor Gent
Bestemd voor Gent PDF Print E-mail
English version not available.

Betemd voor Gent  

Op 20 april waren een 70-tal â??spoorzoekersâ?? en â??getuigenâ?? aanwezig op een receptie in het Gentse stadhuis. Allemaal nemen ze deel aan het project Bestemd voor Gent, een initiatief dat verhalen verzamelt van nieuwkomers in Gent met de klemtoon op hoe die mensen hun leven in de stad hebben opgebouwd. 

â??Spoorzoekersâ?? gaan op zoek naar â??getuigenâ?? en nemen interviews af. De overgrote meerderheid van de spoorzoekers heeft zelf een migratieachtergrond en gaat pas aan de slag na een opleiding mondelinge geschiedenis.

In tegenstelling tot de meeste projecten rond erfgoed van migranten, heeft dit initiatief een ongewoon lange looptijd, namelijk vier jaar. De eindproducten worden gepresenteerd in 2014: een boek en een multimediale toepassing in het STAM. De relatief lange duur van het project heeft duidelijke voordelen. Zo is in het werken met vrijwilligers soepel kunnen omgaan met tijd een belangrijke troef. 

Maar de lange looptijd heeft ook een nadeel: het is niet evident om alle mensen gedurende die vier jaar betrokken te houden bij het project. De receptie op het stadhuis had als bedoeling  alle â??spoorzoekersâ?? en â??getuigenâ?? bij elkaar te brengen voor kennismaking en uitwisseling van ervaringen. Een fotoreportage van de receptie vind je op Facebook.

Twee dagen later, op de jaarlijkse erfgoeddag, trad het project voor het eerst naar buiten. In vijf Gentse erfgoedinstellingen, waaronder Amsab-ISG, waren levensgrote banners te zien met duoportretten van telkens een â??spoorzoekerâ?? en een â??getuigeâ?? onder het motto â??Helden van de migratieâ??. Een folder gaf meer uitleg bij het project. 

Bestemd voor Gent is een initiatief van AGORA, een partnerschap tussen het stadsbestuur, welzijnsorganisaties en migrantenfederaties. De Stedelijke Integratiedienst co??rdineert de uitvoering i.s.m. de Universiteit Gent, het STAMFARO en Amsab-ISG. 

Voor meer informatie, kan je contact opnemen met Piet Creve.