HOME arrow WEBSHOP arrow Livres en vente arrow Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair
Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Ferdinand Domela
Ferdinand Domela
 

Bestellen

 

Weinig politici hebben in Nederland en België zo tot de verbeelding gesproken als Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Arbeiders zagen in hem een verlosser, een held die afstand deed van de hoge kringen waartoe hij behoorde. Overal waar hij sprak, zaten de zalen vol. Hij was oprichter van het blad Recht voor Allen en de Sociaal Democratische Bond groeide onder zijn leiding uit tot een landelijke partij. Zijn boeken en brochures werden in vele talen vertaald.

De elite spaarde hem niet. Domela zat gevangen wegens majesteitsschennis en België en Duitsland verboden hem de toegang. Internationale geheime diensten maakten jacht op hem.

Jan Willem Stutje staat uitvoerig stil bij Domela's charisma. Hij presenteert hem als een internationaal coryfee zonder wie het socialisme en anarchisme een minder utopisch aanzien had gekregen. Domela ging uit van de emanciperende kracht van kennis en onderwijs. Maar hij was ook een romantisch revolutionair die gedreven werd door de behoefte aan het herstel van eenheid en gemeenschap. Medestrijders en rivalen als Multatuli, Pieter Jelles Toelstra, Wilhelm Liebknecht, Cesar De Paepe en Edward Anseele komen in dit boek volop tot leven. Ook de tragiek van Domela's privéleven blijft niet onbesproken: de man verloor drie echtgenotes en vijf kinderen.

Met een voorwoord van Marcel van der Linden, onderzoeksdirecteur van het IISG.

Jan Willem Stutje is historicus, verbonden aan het biografie-instituut van de Universiteit Groningen. Eerder publiceerde hij Paul de Groot, de man die de weg wees en in 2007 verscheen Ernest Mandel. Rebel tussen droom en daad, dat vertaald werd in het Engels en het Duits.

Lees op de site van Athenaeum Boekhandel een voorpublicatie.

Jan Willem Stutje
Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair
Antwerpen/Gent/Amsterdam: Houtekiet/Amsab-ISG/Atlas Contact, 2012, 551 pp., ill., 15,5 x 23,5 cm, hard cover

Prijs: € 10 - leden Amsab-ISG: € 8

 Je kan het boek ook afhalen in Amsab-ISG (Gent).

Bestellen