HOME arrow ONDERZOEK arrow Met toeters en bellen
Met toeters en bellen PDF Afdrukken E-mail
Image   Op zaterdag 28 april 2012 vindt in Tienen het muzikaal erfgoedfeest Met toeters en bellen plaats. Daarmee stelt de provincie Vlaams-Brabant de publicatie Veel volk verwacht. Populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800 voor. Voor Amsab-ISG werkte Robbe Herreman hieraan mee.

Vanaf 13 uur kan je mee komen genieten van verrassende concerten op meer dan 25 bijzondere speelplekken. Harmonies, fanfares, koren, folkgroepen, pop- en rockbands ... laten die dag het beste van zich horen. Zo'n 70-tal muziekgroepen van alle slag palmen de volledige stad in. Om 17 uur komen alle genres aan bod in een spetterend slotspektakel op de Grote Markt. Nadien zijn er nog tal van avondconcerten.

Met toeters en bellen kadert in de Week van de Amateurkunsten.

Meer informatie en de programmatie vind je op www.vlaamsbrabant.be/toeters.

Over de publicatie:

Muziek neemt vele, vaak onverwachte vormen aan. Het dagelijkse leven en de bijzondere momenten die dat leven kruiden, gaan soms met haast onmerkbare, dan weer met intense klanken gepaard. Voor de inwoners van de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten was en is dat niet anders. Veel volk verwacht. Populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800 presenteert een verkennende historische studie over deze regionale muziek(beleving). De publicatie verschijnt in de reeks Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant en is het werk van vier Vlaamse erkende culturele archiefinstellingen, waaronder Amsab-ISG, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.


Auteurs Elisabeth Bruyneel, Robbe Herreman, Andreas Stynen en Staf Vos hebben aandacht voor een brede waaier aan thema’s: popzangers en componisten, fanfares en koren, en ook balzalen, festivals en carnavalstoeten krijgen een plaats in een levendig verhaal dat tot nu reikt. Van kerkzang tot dubstep, van harmonieconcours tot de Soundmixshow, van Ann Christy tot Scala … en dat van Aarschot tot Zemst.

Het resultaat is een voor het grote publiek toegankelijk boek dat spreekt - of zingt? - over de verrassende schakeringen van muzikale ideeën en praktijken, een verleden met harmonieën, maar ook met dissonanten. Veel volk verwacht profileert zich eveneens als een opstap en een richtingaanwijzer voor verder onderzoek.

Veel volk verwacht (pdf)