HOME arrow ONDERZOEK arrow Antwerpse pioniers
Antwerpse pioniers PDF Afdrukken E-mail
Antwerpse pioniers   Op 2 maart hadden Amsab-medewerkers Martine Vermandere en Piet Creve een gesprek met enkele pioniers van het onthaal van nieuwkomers in ons land.

Amsab-ISG nodigde de pioniers uit in restaurant El Warda in Antwerpen. Toen de overheid onthaal van nieuwskomers nog niet als haar taak beschouwde, zorgden zij voor de opvang van Marokkanen die in Borgerhout arriveerden. Het was verhelderend om veertig jaar na de feiten terug te kijken naar de oorsprong van die solidariteit.

Uit het gesprek dat we hadden met Sarie Abdeslam, Sadik Akhandaf, Piet Janssen, Mohammed Sabi, Mark Van Mol en Emiel Vervliet, kwam bijvoorbeeld naar voren hoeveel misverstanden er bij Vlamingen bestonden rond Marokkanen (en vice versa) en welke tegenwerking - vanuit alle hoeken - men kreeg bij de 'integratie'. Bovenal werd duidelijk dat het hoog tijd is om al die verhalen te verzamelen.

Nieuwsgierig naar dit gesprek? In het themanummer van Brood & Rozen over migratie dat in september verschijnt, kan je het integrale interview lezen.