HOME arrow COLLECTIE arrow Zegels voor verkeersveiligheid
Zegels voor verkeersveiligheid PDF Afdrukken E-mail
Image Nog een mooie collectievondst: zegels van de de Royal Automobile Club de Belgique uit 1933 om automobilisten attent te maken op verkeersveiligheid.

Deze zomer vertrouwde de familie Lateur uit Sint-Martens-Latem een grote hoeveelheid glasnegatieven toe aan Amsab-ISG. Daarbij zitten veel portretten en familiefoto’s, maar ook glasplaten van het eerste kusttoerisme aan het begin van de 20e eeuw. Een mooie en waardevolle schenking, die we nog moeten ontsluiten. In afwachting willen we je onze kleine vondst in deze collectie niet ontzeggen: een reeks zegels rond verkeersveiligheid, die de Royal Automobile Club de Belgique in 1933 uitgaf en wellicht bij toeval tussen de glasplaten is beland.

De zegels beelden op een originele manier uit hoe mensen zich gedroegen op de openbare weg. Ze gaven richtlijnen als reactie op bestaande situaties, zoals ‘laat je wagen niet achter voor een koetspoort’ (dat soort slordigheidjes gebeurde wel vaker) en ‘maak plaats als iemand vraagt om te passeren’ (daar waren vooral de ‘trage weggebruikers’ – paard en kar – niet erg toe geneigd).

Lees er eind maart meer over in het nieuwe nummer van Brood & Rozen ...