HOME arrow COLLECTIE arrow Internationaal Jaar van de Co??peraties
Internationaal Jaar van de Co??peraties PDF Afdrukken E-mail
Image De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2012 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties. Amsab-ISG zal daarom dit jaar extra aandacht besteden aan de collecties van coöperaties die we in ons archief hebben.

Met het Internationaal Jaar van de Coöperaties wil de VN aandacht schenken aan de bijdrage van de coöperaties in de socio-economische ontwikkeling, hun invloed hebben op het terugdringen van armoede, de creatie van jobs en de sociale integratie.

Een coöperatie is een autonome, vrijwillige vereniging van mensen met gezamenlijke economische, sociale en culturele behoeften en doelstellingen. Zij zijn samen eigenaar van een democratisch bestuurde onderneming. Over het algemeen dragen zij ook in hun werking bij aan socio-economische ontwikkeling.

Door die eigenheid, helpen coöperaties tewerkstelling en inkomsten te creëren binnen lokale gemeenschappen en maken zij sociale integratie mogelijk. In de informele (verborgen) economie verenigen werknemers zich in coöperaties om hun zelfstandige activiteiten uit te bouwen. In meer landelijke gebieden maken coöperaties financiële diensten mogelijk wanneer de vrije markt daarin niet voorziet, zodat kleine ondernemingen toch de middelen kunnen krijgen die nodig zijn bij de opstart.

Wereldwijd bestaat de coöperatieve sector uit ongeveer 800 miljoen leden in meer dan honderd landen, naar schatting goed voor meer dan 100 miljoen banen.

Een greep uit de omvangrijke collectie van Amsab-ISG: