HOME arrow ONDERZOEK arrow Laat ons verleden niet verdwijnen!
Laat ons verleden niet verdwijnen! PDF Afdrukken E-mail
Laat ons verleden niet verdwijnen.   Op 19 november 2011 vond in het ontmoetingscentrum Atlas in Antwerpen Laat ons verleden niet verdwijnen! plaats, een reflectienamiddag rond de bewaring van migrantenerfgoed.
Eind 2008 startten KADOC-K.U.Leuven en Amsab-ISG met het project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen en Brussel, 1830-heden. Dit initiatief heeft twee grote doelstellingen: het in kaart brengen van migrantenverenigingen en hun erfgoed en het ontwikkelen van een aangepast vormingsaanbod inzake erfgoedzorg.

Na een traject van ongeveer drie jaar presenteerden KADOC-K.U.Leuven en Amsab-ISG in samenwerking met het Minderhedenforum een tussentijdse balans en peilden vooral naar de verwachtingen die leven bij de verenigingen zelf. Organisaties van etnisch-culturele minderheden creëren in Vlaanderen een onschatbare collectie aan archiefmateriaal. Dat erfgoed illustreert de emancipatorische, sportieve of sociale engagementen op het vlak van onderwijs, tewerkstelling, huisvesting en allerlei cultuurevenementen. Om rond dit rijk materiaal te sensibiliseren en om het voor verlies te behoeden, organiseerden de partnerinstellingen een algemene bevraging.

De reflectienamiddag startte met een korte voorstelling van het stafkaartproject. Daarna werd de praktische werking van een archiefinstelling nader belicht. Bijzondere aandacht ging hier naar het eigendomsrecht en de privacyproblematiek bij archieven. Aansluitend was er tijd voor een vragenronde. We nodigden alle verenigingen uit om na te denken en te discussiëren over het thema erfgoed: hoe kunnen migrantenverenigingen omgaan met hun erfgoed? Waar kunnen zij terecht met hun documenten? Welke ondersteuning kunnen archiefinstellingen bieden en hoe kan samenwerking uiteindelijk vorm krijgen?

Programma
13.30 uur: Ontvangst
14.00 uur: Welkom
14.05 uur: Voorstelling Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed
in Vlaanderen en Brussel, 1830-heden
14.15 uur: Voorstelling archiefwerking
15.00 uur: Pauze
15.15 uur: Reflectie over erfgoed o.l.v. Sarah Kaerts (Minderhedenforum)

Waar? Ontmoetingscentrum Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen.
Wanneer? zaterdag 19 november 2011, vanaf 13.30 uur.