Koekoek PDF Afdrukken E-mail
Koekoek Koekoek was een geïllustreerd weekblad dat vier jaar lang bij de krant Vooruit verscheen (1931-1935). Je kan de volledige reeks nu digitaal raadplegen.


‘Het is wetenschappelijk uitgemaakt dat de mensch op deze aardsche hel te weinig lacht. Lachen is een noodzakelijkheid, gelijk het water, de lucht, het brood, de liefde en wat er bij komt.’

Dit citaat komt uit het eerste nummer van Koekoek, dat verscheen op 14 mei 1931. Vier jaar lang maakt het geïllustreerde humoristische weekblad van Vooruit het mooie weer in de Vlaamse weekbladpers. Koekoek lichtte elke week figuren uit de politiek of de wereld van kunst en cultuur door met de nodige dosis humor. Het laatste nummer verscheen op 25 april 1935.

Koekoek heeft zijn faam vooral te danken aan het feuilleton De brieven van Pierken van Richard Minne, geïllustreerd door Frits Van den Berghe, de huisillustrator van de socialistische uitgeverij Het Licht. Van zijn hand verschenen in het weekblad ook striptekeningen onder de titel Uit mijn album.

De volledige collectie bevat 207 nummers. Die zijn nu gedigitaliseerd en met behulp van OCR full text doorzoekbaar gemaakt.

Koekoek 1931-1935 (206 pdf's)

Hieronder kan je een aantal covers bewonderen.