HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Opleiding spoorzoekers in Amsab-ISG
Opleiding spoorzoekers in Amsab-ISG PDF Afdrukken E-mail
Spoorzoekers   De Stedelijke Integratiedienst Gent startte vorig jaar het project Vertellend Erfgoed. In het kader daarvan kregen 45 'spoorzoekers' een opleiding mondelinge geschiedenis.

Midden vorig jaar nodigde de Gentse Stedelijke Integratiedienst een reeks organisaties uit om samen een project uit te werken rond de verschillende gemeenschappen die zich sinds 1945 in Gent hebben gevestigd. Amsab-ISG ging op de uitnodiging in. Centraal in het project staat de vraag hoe die mensen hun leven in Gent hebben opgebouwd. De verhalen worden verzameld door 'spoorzoekers', een 45-tal mensen die zich aanboden om interviews af te nemen. Het gaat om mensen die toegang hebben tot de diverse gemeenschappen.

De stuurgroep van het project vond het belangrijk dat de kandidaat-interviewers over ongeveer dezelfde bagage zouden beschikken. Speciaal voor dit project ontwikkelde FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, een lightversie van zijn beproefde opleiding mondelinge geschiedenis. De opleiding bestaat uit vier modules van ongeveer drie uur, telkens in een dag- en een avondsessie. Na afloop krijgen de cursisten een getuigschrift. De kandidaat-interviewers in dit project kregen hiervan de primeur.

Module 4 van de opleiding ging door in Amsab-ISG op 5 en 7 april 2011. Medewerkers Jessica Langouche en Piet Creve ontvingen de cursisten en stelden ons instituut voor. Daarna volgde een inhoudelijk stuk over bewaring en kregen de cursisten een rondleiding in Amsab-ISG.