HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Lezing automobiel in Belgi??
Lezing automobiel in Belgi?? PDF Afdrukken E-mail
Blijde intrede
Op donderdag 24 maart 2011 geeft Amsab-medewerker Donald Weber een lezing over de opkomst van de automobiel in België. De lezing vindt plaats in de KANTL, in het kader van de Louis Varlezlezingen van de UGent.

Eind 19e eeuw dook de automobiel op in ons land. Die veroverde langzaam maar zeker een plaats in de openbare ruimtes en de levens van de Belgen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot: de snelheidsobsessie van autobestuurders op onaangepaste wegen met nog minder aangepaste traditionele weggebruiker leidde tot ongevallen en een algemene sfeer van angst, verontwaardiging en geweld. Doorspekt van anekdotes over West-Vlaamse stoomwagens aan het Chinese hof, de doodscultuur van automobilisten en eenrichtingsverkeer voor voetgangers in Brussel krijg je het levendige – en vaak actueel klinkende – verhaal van de automobilisering van de Belgische samenleving.

Donald Weber (1967) is doctor in de geschiedenis en als onderzoeker verbonden aan Amsab-ISG. In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Gent met een onderzoek over de vroegste automobilisering van de Belgische samenleving. Dat onderzoek werd vorig jaar door Amsab-ISG en Academia Press gepubliceerd onder de titel De blijde intrede van de automobiel in België, 1895-1940.

Praktisch:
Donderdag 24 maart 2011 van 17 tot 18.30 uur in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, Gent
Toegang gratis (beperkt aantal plaatsen)
Inschrijven via e-mail: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Meer info (pdf)

Meer info over de Louis Varlezlezingen vind je hier.