HOME arrow INFO arrow Ingezonden items arrow Louis Varlezlezing
Louis Varlezlezing PDF Afdrukken E-mail
Louis Varlez Op 9 december 2010 om 17 uur geeft Ophelia Ongena in de KANTL een lezing over de geschiedenis van de SERV en het sociaaleconomisch overleg in Vlaanderen.

Situering van de lezing

Binnen het universitair onderwijs is er steeds minder ruimte voor multidisciplinaire initiatieven. Een aantal academici heeft het initiatief genomen om de Louis Varlezlezingen te organiseren. Vooral jonge wetenschappers krijgen drie- à viermaal per jaar een forum om hun (lopende) onderzoek voor te stellen aan een breed publiek. De topics liggen op de grens van (sociaal) recht, geschiedenis, economie en politicologie.

SERV
In het najaar van 1985 werden de kerstdagen aangekondigd door een ‘vallende ster’. De komeet van Halley kruiste na 76 jaar opnieuw het luchtruim van de planeet Aarde. Toch waren de herfst- en wintermaanden van 1985 niet enkel voor astronomen een heugelijke tijd. Ook de Vlaamse sociaaleconomische wereld beleefde hoogdagen. In september 1985 werd de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, de SERV, boven de doopvont gehouden. Deze Raad viert in 2010 dus zijn 25-jarige bestaan. De SERV staat in voor de organisatie van het sociaal overleg op Vlaams niveau en is een niet te verwaarlozen actor in het Vlaamse beleidvormingsproces. Toch wordt collectief overleg in België vaak uitsluitend geassocieerd met de actoren, de thema’s en de overleginstellingen van het federale overlegniveau. Dit wekt de indruk dat het hele proces van regionalisering, zo eigen aan de recente Belgische geschiedenis, geen invloed zou hebben gehad op de ontwikkeling van het sociaaleconomisch overleg. Het regionale (in casu het Vlaamse) overleg is nog in volle opbouw en drijft mee op de opeenvolgende golven van regionalisering en staatshervorming, maar heeft toch reeds een eigen positie ingenomen in het Belgische overleglandschap.

Tijdstip: donderdag 9 december 2010, 17 uur tot 18.30 uur
Locatie: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, Gent
De toegang is gratis, mits inschrijving.

Wil je deze lezing graag bijwonen? Dan kan je daarvoor mailen naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .

Meer informatie vind je in de folder (pdf).