HOME arrow INFO arrow Ingezonden items arrow August Vermeylenjaar
August Vermeylenjaar PDF Afdrukken E-mail
August Vermeylen   Tachtig jaar geleden werd August Vermeylen de eerste rector van de vernederlandste Gentse universiteit. Naar aanleiding hiervan ging op 1 oktober aan de UGent het August Vermeylenjaar van start.
De geschriften van Vermeylen over onderwijs, taal, cultuur en politiek werden in zijn tijd druk gelezen, maar zijn ook vandaag nog steeds actueel. Waar in het interbellum het Frans tegenover het Nederlands stond, staat vandaag het Nederlands ten opzichte van het Engels. Terwijl Vermeylen via hoger onderwijs in de volkstaal het arme Vlaanderen wilde opstuwen in de vaart der volkeren, creëert men nu via Erasmusprogramma’s en onderwijsvernieuwingen een Europese onderwijsruimte waarin het wereldwijd Engels de lingua franca wordt. Aan de hand van Vermeylen en zijn sprankelende citaten presenteert UGentMemorie een rijk gevuld en inhoudelijk gevarieerd August Vermeylenjaar.

UGentMemorie, het nieuwe virtuele geheugen van de UGent, opende op 1 oktober op haar website www.ugentmemorie.be een tentoonstelling over Vermeylen. Daarnaast verscheen het boek Maar wat een wespennest! Het rectoraat van August Vermeylen en de vernederlandsing van de Gentse universiteit van Ruben Mantels en Hans Vandevoorde.
Meer informatie over het August Vermeylenjaar en de verschillende activiteiten in het kader hiervan, vind je in de flyer en op de website van UGentMemorie.