HOME arrow INFO arrow Ingezonden items arrow Reshaping Art Nouveau Online
Reshaping Art Nouveau Online PDF Afdrukken E-mail
Reshaping  Art Nouveau   Op 30 september om 15 uur vindt er in het Stripmuseum in Brussel een lezing plaats ter gelegenheid van de digitale tentoonstelling Reshaping Art Nouveau Online van Europeana.
Europeana's eerste virtuele tentoonstelling plaatst het beste van de Europese art nouveau in de schijnwerpers. De technologie verandert de manier waarop we ons erfgoed ontdekken. Europeana's tentoonstelling traceert voor ons op een heel nieuwe manier het parcours dat de art nouveau, ook wel stile liberty of jugendstil genoemd, rond 1900 aflegde om uiteindelijk alle Europese hoofdsteden te veroveren.

De art nouveau trok nieuwe lijnen door het leven in de stad en beïnvloedde de stijl van zowat alles, van bibliotheken tot lingerie, van tafelpoten tot toiletartikelen. Vandaag belichaamt de art nouveau de languissante decadentie van het Europa van het fin de siècle.

Ter gelegenheid van de lancering van de virtuele tentoonstelling wordt in Brussel, in het hart van de Europese art nouveau, een speciale lezing georganiseerd. Die wordt gehouden door de eminente art nouveau-expert prof. dr. Werner Adriaenssens, curator sierkunsten 20e eeuw aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, en is publiek toegankelijk.

De spreekbeurt wordt gevolgd door een open debat, Why digitise culture?, waaraan drie belangrijke figuren uit de wereld van Belgische digitale innovatie deelnemen:
Jef Malliet - Erfgoedplus.be, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Hasselt
Sandra Fauconnier - Collectie en Mediatheek, Nederlands Instituut voor Mediakunst
Gert Nulens - IBBT/SMIT
 
Het evenement gaat door in het Belgisch Stripcentrum, een art nouveaumeesterwerk van de hand van Victor Horta.

Het publiek kan het event gratis bijwonen, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.

Datum: 30 september 2010 om 15 uur
Plaats: Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel

Info en reservatie: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Europeana.eu is de digitale bibliotheek, museum en archief van Europa. Het verleent het publiek vrije toegang tot boeken, schilderijen, films, geluid, museumstukken en archieven die over heel Europa werden gedigitaliseerd. Het beschikt momenteel over 12 miljoen items van meer dan 1500 organisaties, waaronder belangrijke internationale collecties en gespecialiseerde lokale bronnen.
Ook het HOPE-project, dat door Amsab-ISG wordt gecoördineerd, kadert binnen Europeana.