HOME arrow COLLECTIE arrow Archief Leren Vereert
Archief Leren Vereert PDF Afdrukken E-mail
Leren  verleert 

De Vrijzinnige Werkmansbibliotheek Leren Vereert ontstond uit het Leesgezelschap der Wevers. Deze bibliotheek werd in 1860 opgericht door de vakbond Broederlijke Wevers en moest bijdragen tot de geestelijke ontwikkeling van de arbeider. In 1881 vond het Leesgezelschap een plaatsje binnen de coöperatie Vooruit. Bij de inhuldiging van Ons Huis op de Vrijdagsmarkt in 1902, smolt het Leesgezelschap samen met de Vrijzinnige Werkmansbibliotheek. De nieuwe bibliotheek kreeg de naam Vrijzinnige Werkmansbibliotheek Leren Vereert.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de meeste boeken als gevolg van de Duitse inbeslagnames en boekverbrandingen reddeloos verloren. In mei 1946 werd een nieuwe bibliotheek geopend in de Zuivelsteeg. De collectie bestond uit zo’n 4000 boeken, jaarlijks aangevuld met ongeveer 500 aankopen. In 1951 verhuisde ze naar het Feestlokaal van Vooruit. Leren Vereert ontwikkelde zich als een modelbibliotheek in Vlaanderen. Door de moeilijkheden van Vooruit, kwam ook de bibliotheek in de problemen. Het Bibliothekendecreet van 1978 werd met beide handen aangegrepen om de collectie niet verloren te laten gaan: op 1 januari 1983 werd het bezit overgedragen aan de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Gent.

Het leeuwendeel van het archief van Leren Vereert wordt gevormd door een omvangrijke briefwisseling. Het archief telt 24 nummers, opgeborgen in twee archiefdozen, en bestrijkt de jaren 1860-1971.
Martijn Vandenbroucke maakte de plaatsingslijst.


Meer informatie over dit archief, vind je in Brood & Rozen, (2010)2.