HOME arrow ONDERZOEK arrow Website over migrantenerfgoed
Website over migrantenerfgoed PDF Afdrukken E-mail
Migrantenerfgoed Het project van Amsab-ISG en KADOC-K.U.Leuven rond migrantenorganisaties en hun erfgoed, opgestart in 2008 en dit jaar verdergezet met steun van de Vlaamse overheid, heeft nu ook een eigen website.

Het project Stafkaart van het migrantenmiddenveld en zijn erfgoed in Vlaanderen (1830-1990), een gezamenlijke initiatief van Amsab-ISG en KADOC-K.U.Leuven, heeft de bedoeling organisaties van migranten en hun erfgoed in kaart te brengen. Eerst kwamen Gent en Genk aan de beurt, daarna Antwerpen en Brussel en op termijn gans Vlaanderen. Daarbij is er zowel oog voor bestaande organisaties als voor historische. Naast de registratie van de verenigingen en hun erfgoed, worden in het kader van het lopende project diverse initiatieven georganiseerd: van workshops over expertenseminaries tot vormingsmomenten.

De nieuwe website www.migrantenerfgoed.be is het knooppunt waar informatie over het project te vinden is, zowel over de voorbije initiatieven, als over toekomstige.


De projectmedewerkers nemen deel aan 2 workshops.

OPEN FORUMDAG VAN HET MINDERHEDENFORUM  (GENK, 30 OKTOBER) 

1.VER VAN VREEMD: HET ARCHIEF VAN UW VERENIGING

Tijdstip:
10u30-12u30
Locatie:
C-Mine: Cultuurcentrum
Inhoud:
Klasseren, archiveren, weggooien, bewaren, opzoeken én terugvinden … Voor velen een haast ongemerkte routine. Tijd en middelen ontbreken soms, maar er zijn systemen die met een kleine inspanning, een maximale return geven, zowel voor je dagelijkse werking als voor vragen van anderen. (Jaar)verslagen en subsidiedossiers opstellen wordt ineens minder complex en bij controles heb je bewijsmateriaal in een vingerknip bij de hand. In deze interactieve workshop ga je praktisch aan de slag. We beginnen bij het begin: overbodige stukken vliegen eruit en we stellen orde op zaken! Daarna gaan we in op het bewaren van materiaal voor gebruik nu en in de toekomst.
Sprekers:

Piet Creve - Medewerker Amsab-ISG

Charlotte Debroux

Karim Ettourki

Joris Wauters

Moderator:
 
Partners:
Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis
AMVB- Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel
CEMIS- Centrum voor Migratie en Interculturele Studies
KADOC-K.U.Leuven - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving
Inschrijven:
klik op deze link


2.ERFGOED IN EEN INTERCULTURELE MAATSCHAPPIJ: DISCUSSIEER MEE

Tijdstip:
13u30-15u15
Locatie:
C-Mine: Cultuurcentrum
Inhoud:
Roept de term ‘erfgoed in Vlaanderen’ ook oude kerken, kasteelratten en bruegeliaanse schilderijen bij je op? Of hanteer je een ruimere definitie en denk je bij ‘erfgoed’ ook aan allerlei stadsverhalen en dorpslegenden, aan de kledij waarin men vroeger huwde, aan de manier waarop de landbouw evolueerde …?

Wat wij Vlaams erfgoed noemen, is van oudsher een mix van lokale en van elders geïmporteerde kennis en gebruiken. Erfgoed en identiteit bestaan uit een steeds veranderende mix van elementen uit het verleden, elementen van hier en elementen van elders. Deze activiteit is voorzien voor een kleine groep die van gedachten willen wisselen.
Wij zijn benieuwd wat hun mening is en wij zijn nog nieuwsgieriger naar de uwe!

Wil je je mening kwijt of wil je een mening vormen over migratie-erfgoed, etnisch-cultureel erfgoed, intercultureel erfgoed? Heb je ideeën over hoe de samenleving, hoe de erfgoedsector, hoe de etnisch-culturele minderheden nog bewuster met dit erfgoed kunnen omgaan? Kom dan mee aan tafel zitten, luister naar wat anderen te zeggen hebben en doe zelf je zegje.

Sprekers:

Marc Jacobs - Directeur FARO

Piet Creve - Medewerker Amsab-ISG

Selamet Belkiran - Coördinator UTV

Kris Geysen - Publiekswerking Red Star Line

Moderator:
Katrijn D'hamers
Partners:
Amsab-Instituut voor sociale geschiedenis
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Red Star Line museum
UTV - Unie van Turkse Verenigingen
Inschrijven:
klik op deze link

Meer informatie op: www.minderhedenforum.be/openforumdag.htm.