HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow TACB verslagboeken
TACB verslagboeken PDF Afdrukken E-mail
TACB  De verslagboeken vormen de kern van het (zeer fragmentarische) archief van de Textielarbeiderscentrale van België (TACB). Ze zijn vooral interessant voor de studie van het moeilijke centralisatieproces binnen de centrale.

Tot 1935 was de TACB een losse overkoepeling van twee onafhankelijke federaties: de Vlaamse federatie (voornamelijk Gent) en de Vervierse federatie. Na de vorming van een losse nationale federatie in 1908 stokte het proces van centralisatie. De Vlaamse federatie vormde zich na de Eerste Wereldoorlog om tot een nationale centrale zonder Verviers. Onder impuls van Alfons Segier en na de mislukte staking van 1934 sloot Verviers zich in 1935 ten slotte toch aan bij de nationale koepel.

De reeks kunnen we in drie verdelen. De interessantste boeken zijn de nummers 11_02, 11_03 en 11_05. Deze boeken bevatten de verslagen van de vergaderingen van het uitvoerend bestuur, het hoogste orgaan van de koepelorganisatie. Ze beslaan de periode 1923-1934 en stoppen dus op het moment van de fusie. Het nummer 11_01 is het verslagboek van de Vlaamse federatie voor de periode 1910-1912. Het nummer 11_04 bevat de verslagen van de verschillende commissievergaderingen in 1933. De commissies waren kleinere groepjes die zich op één thema toelegden. Voorbeelden zijn onder andere de commissie sociale fondsen, de commissie werkloosheid en de administratieve commissie.

De verslagboeken werden gedigitaliseerd met de steun van het Fonds Jules Deconinck en ABVV Textiel, Kleding en Diamant

Om de consultatie over het web vlotter te laten verlopen, werden de verslagboeken opgesplitst in delen van veertig à vijftig pagina's. Aangezien het merendeel van de boeken in handschrift werd opgesteld, werd geen OCR toegepast.

Textielarbeiderscentrale van België (TACB). Verslagboeken van bestuur en commissies, 1910-1934 (38 PDF's)