HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow De Vlasbewerker
De Vlasbewerker PDF Afdrukken E-mail
De Vlasbewerker  De Vlasbewerker was het blad van de Socialistische Vereeniging der Vlasbewerkers en Vlasbewerksters van Gent. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1896 door Karel Hannick en Karel Beerblock.

De Socialistische Vereeniging der Vlasbewerkers en Vlasbewerksters van Gent werd in 1875 opgericht. Daarnaast hadden ook de wevers en de katoenbewerkers hun eigen vakbond. In 1898 fuseerden deze drie tot de Landelijke Textielarbeidersbond, maar deze fusie was in het begin zuiver formeel. Pas later groeiden ze naar elkaar toe en versmolten ze daadwerkelijk tot één vakvereniging.

De Vlasbewerker was het communicatieorgaan van de Gentse vlasvakbond. De bedoeling van het blad was enerzijds om de wantoestanden in de sector aan de kaak te stellen en anderzijds om de arbeiders te onderwijzen en bewust te maken van hun situatie.

De eerste editie verscheen in 1896 en ondanks de fusie van de drie Gentse textielbonden, bleef het blad onafhankelijk bestaan tot en met 1905. Pas dan ging het blad op in De Textielarbeider, het blad van de Belgische Textielfederatie.

De Vlasbewerker werd gedigitaliseerd met de steun van het Fonds Jules Deconinck en ABVV Textiel, Kleding en Diamant.

De bestanden werden door middel van OCR full text doorzoekbaar gemaakt.

De Vlasbewerker 1896-1904 (104 PDF's)