HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow De Volkswil
De Volkswil PDF Afdrukken E-mail
Image   De Volkswil was het officiële mededelingenblad van de Belgische Werkliedenpartij (BWP) en na de Tweede Wereldoorlog van de Belgische Socialistische Partij (BSP) in het arrondissement Leuven. Door het lange bestaan van de krant (1893-1951) vormt die een uitgelezen bron voor de studie van het socialisme in Leuven en omstreken. 

De Volkswil ontstond vanuit de nood van de Leuvense socialisten om hun ideeën bekend te maken en openlijk te ageren tegen allerlei wantoestanden. Het blad was dan ook sterk politiek getint en de toon was bij momenten bijzonder scherp.

De eerste editie verscheen op 17 december 1893. Tot oktober 1895 werd om de twee weken een editie gepubliceerd, maar daarna werd beslist om het blad wekelijks te doen verschijnen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de publicatie stopgezet, maar in 1919 verscheen De Volkswil weer. Vanaf 1936 werd telkens een pagina gereserveerd voor de jeugd, om zo meer voeling te krijgen met de rode jeugdbeweging.
De Tweede Wereldoorlog zorgde weer voor een pauze in de uitgaven. Toen het blad na dat intermezzo weer werd uitgegeven, bleek De Volkswil toch niet volledig te zijn hersteld. Het blad verscheen in principe nog wel wekelijks, maar af en toe werden edities overgeslagen en werd de periodiciteit wat grilliger. In 1951 werd De Volkswil uiteindelijk stopgezet.

De Volkswil werd gedigitaliseerd in samenwerking met het Stadsarchief Leuven. De reeks is niet helemaal volledig: een paar edities ontbreken, maar zullen op termijn worden opgespoord en aan het bestand worden toegevoegd. De Volkswil werd door middel van OCR doorzoekbaar gemaakt.

De Volkswil 1893-1951 (2223 pdf's)