HOME arrow COLLECTIE arrow Personeelsregisters Kortrijkse bedrijven
Personeelsregisters Kortrijkse bedrijven PDF Afdrukken E-mail

De Kien  

Onlangs ontving Amsab-ISG een interessante schenking van de Rijksdienst voor Pensioenen uit Kortrijk. Liefst 89 personeelsregisters en 1 fichier van 13 verschillende werkgevers uit de periode 1911-1981 werden overgedragen.
Deze personeelsregisters zijn afkomstig van opgedoekte bedrijven. Hun personeelsregisters werden aan de pensioendienst overgemaakt voor de berekening en uitbetaling van de pensioenen. Het gaat hier om weverij De Kien & zoon (Kortrijk), jutespinnerij Cornelis-Wyckhuyse (Roeselare), drukkerij Goddaer (Kortrijk), weverij La Flandre (Zwevegem), spinnerij Liniers (Roeselare), kunst- en keramiekbedrijf Noseda (Kuurne), textielfabriek Nuyttens Th. & O. (Deerlijk), confectiebedrijf Steyt Gebroeders (Kortrijk), schoenenfabriek Tanghe & Fils (Izegem), schoenenfabriek Wybo & Co (Izegem), juteweverij L. D’hondt (Lauwe) en spinnerij Furnico pvba (Vichte).

Merkwaardig zijn de drie registers waarin de lonen van de werknemers van Alberic Vandekerckhove werden genoteerd voor de heropbouw van de vernielde Ieperse Sint-Maartenskerk in 1924-1930. Deze registers – waarvan de vernietiging werd voorkomen door een aandachtige vakbondsafgevaardigde – zijn een erg interessante bron voor kwantitatief sociaal-economisch onderzoek. Omwille van privacygevoelige materies zijn de registers zonder gemotiveerde aanvraag niet vrij raadpleegbaar.