HOME arrow COLLECTIE arrow Het archief van Vera Dua
Het archief van Vera Dua PDF Afdrukken E-mail

Vera Dua  

Amsab-ISG ontving onlangs een deel van het archief van Vera Dua; later volgen nog andere schenkingen. Uit deze overdracht blijkt duidelijk dat zij veel belang hecht aan een goede bewaring van het historisch erfgoed van de groene partij.
Enkele jaren geleden was er al de overdracht van het archief van Agalev; dat laatste wordt nu beschreven en zal binnenkort consulteerbaar zijn. 
Vera Dua doctoreerde in de landbouwwetenschappen aan de Gentse universiteit. Ze werd in 1988 lid van Agalev en reeds het jaar erna werd ze tot gemeenteraadslid verkozen. Vanaf 1991 was ze Vlaams volksvertegenwoordiger en van 1999 tot 2003 was ze minister van Leefmilieu en Landbouw. Na de desastreuze verkiezingsuitslag van 2003 nam ze de leiding van de partij in handen; ze werd de eerste (officiële) voorzitter. Ze slaagde in haar opzet om de partij – onder de nieuwe benaming Groen! – weer ruim boven de verkiezingsdrempel te tillen bij de volgende verkiezingen van 2004 en 2007. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 werden goede resultaten behaald.
Haar archief is bijzonder volledig. Het bestaat uit twee grote delen, een eerste deel bevat stukken die betrekking hebben op het Gentse partijleven (zowel in het arrondissement als in de stad) en op activiteiten in haar woonomgeving (de deelgemeente Sint-Amandsberg en de wijk Gent-Sint-Pieters). Een tweede deel bestaat uit haar archief als partijvoorzitter (2003-2007) met daarin uiteraard veel dossiers over de verkiezingscampagnes. Het archief is voorlopig nog niet consulteerbaar.