HOME arrow WEBSHOP arrow Boeken Amsab-ISG te koop arrow Solidariteit in beweging
Solidariteit in beweging PDF Afdrukken E-mail

Image

Al geruime tijd ligt de vakbeweging onder vuur. Werknemers zouden geen vertrouwen meer hebben in hun vakbond, onder andere door het verlies aan syndicale slagkracht. Vakbonden lijken mee te drijven op de huidige ontwikkelingen in plaats van erop te wegen.

De Algemene Centrale, de belangrijkste arbeiderscentrale van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV), viert haar honderdste verjaardag. Het boek Wij zijn de AC (Luc Peiren, 2008) vertelt over de ups en downs ervan in haar eerste eeuw bestaan. De weg die de Algemene Centrale van het ABVV heeft afgelegd, relativeert die zogenaamde crisistoestand.

Ook vandaag wordt de Algemene Centrale geconfronteerd met fundamentele uitdagingen. In Solidariteit in beweging worden uiteenlopende antwoorden op deze uitdagingen voorgesteld. De verscheidene problemen waarmee de vakbeweging te kampen heeft, passeren de revue. Maar veel meer dan een loutere ‘probleemanalyse’ toont het boek aan dat vakbonden een centrale rol hebben en blijven vervullen op de werkvloer en in de samenleving. Dit is meer dan ooit het geval, nu de internationale financiële architectuur zelf hevig wordt dooreengeschud en de reële economie de gevolgen ondervindt.

De verschillende bijdragen zetten iedereen ertoe aan mee te denken over de toekomst van de vakbeweging, bieden perspectieven en reiken soms concrete pistes aan. De auteurs ervan komen uit de academische wereld of uit de vakbeweging. De teksten zijn origineel, helder en direct. Naast een individuele lectuur bieden ze ook stof voor discussie bij syndicale of maatschappelijke vorming.

 

Carl Devos, Kurt Vandaele, Jean Faniel, Corinne Gobin (red.)

Solidariteit in beweging
Perspectieven voor de vakbond van morgen

Brussel/Gent: AC/Amsab-ISG/ASP, 2009, 318 p., ill., 15,5 x 20 cm, soft cover

Prijs: € 5

Cover Solidariteit in beweging
Solidariteit in beweging
Franse versie eveneens beschikbaar

Bestellen