HOME arrow COLLECTIE arrow Fotoalbum van â??t Zal wel gaan
Fotoalbum van â??t Zal wel gaan PDF Afdrukken E-mail
t'Zal wel gaan  In het archief van Wiske Vroman en Hugo Benoy bevindt zich een mooie verzameling foto’s over hun studententijd. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden deze Antwerpse vrijzinnige studenten aan de Gentse universiteit lid van zowel Antwerpen Boven als van het TSG ’t Zal wel gaan.

TSG staat voor Taalminnend Studentengenootschap, opgericht in 1852. Het zijn foto’s van zowel studentikoze samenkomsten van Antwerpen Boven (zoals de ontgroening aan de Leie in Afsnee) als van de meer serieuze bijeenkomsten van het TSG, met de viering van het eeuwfeest als belangrijkste hoogtepunt.

Het is haast ondoenbaar om een selectie van namen te maken; herkenbaar zijn Ger Schmook, Robert Clara, Rudi Van Vlaenderen, Hilde Pée, Guy Cooreman, Marc Galle, Hein Picard, Els Jochem… Ze ontmoetten er elkaar, en kwamen luisteren naar uiteenzettingen van professor Van Werveke en van Karel Jonckheere. Het was een mix van liberale, socialistische en communistische studenten in de periode net na het referendum over Leopold III en kort voor het aantreden van de socialistisch-liberale regering-Van Acker IV, de eerste paarse regering die van 1954 tot 1958 aan het bewind was.

(m.m.v. Rik De Coninck)