HOME arrow ONDERZOEK arrow Stafkaart van het migrantenmiddenveld
Stafkaart van het migrantenmiddenveld PDF Afdrukken E-mail
Image In opdracht van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek–Vlaanderen startten KADOC en Amsab-ISG in 2008 een project van één jaar op met een dubbele bedoeling: het in kaart brengen van historische en actuele migrantenorganisaties en zicht krijgen op het erfgoed van die groepen.

In een beginfase komen twee gebieden aan bod: het mijnbekken rond Genk en het stadsgewest Gent. Later komt ook Antwerpen aan de beurt. Op het einde van het projectjaar zullen de resultaten worden gepresenteerd in een workshop.

Tot enkele jaren geleden kwam erfgoed van migrantenorganisaties nauwelijks of niet in beeld. In oktober 2003 organiseerde Amsab-ISG een avond rond archief- en documentatiemateriaal van etnisch-culturele minderheden met deelnemers uit de archief- en onderzoekswereld en uit het verenigingsleven van migranten. Ondanks de interesse bleek er geen draagvlak voor een gestructureerd vervolg. Niet echt verrassend: de problematiek is complex, er is nauwelijks ervaring voorhanden en het thema overstijgt de institutionele opdeling van het archief- en documentatielandschap.

Sindsdien is de interesse ervoor gegroeid en komen hier en daar initiatieven van de grond om dit erfgoed te verzamelen of te valoriseren. Dat is een boeiende en gunstige ontwikkeling, maar het ontbreken van een overzicht van de migrantenorganisaties en hun erfgoed blijft een handicap.

Met het huidige FWO-project wordt voor het eerst een poging ondernomen om het erfgoed van migrantenorganisaties op een gestructureerde manier in kaart te brengen. Dat moet leiden tot het stand komen van duurzame verbindingen tussen archiefinstellingen, de onderzoekswereld en het migrantenmiddenveld.