HOME arrow COLLECTIE arrow Archief om van te smullen
Archief om van te smullen PDF Afdrukken E-mail

In het archief van de Antwerpse afdeling van de Voedingscentrale (ABVV) zit een speciale doos. Nummer 24 met referentie S/89/516 heeft namelijk niets te maken met de syndicale werking van een vakcentrale maar alles met feesten.

Een unieke collectie menukaarten is verzeild geraakt in het archief van deze afdeling en niemand weet precies hoe. Het is daarentegen glashelder dat er de afgelopen eeuw in sommige kringen goed gegeten en gedronken werd.

Om het huwelijk van Cornelius Lambrechts en Jeannette Huysmans op 13 mei 1902 in het hotel Gulden Vlies te vieren, werd de genodigden een uitgelezen dischkaart voorgezet. Om te beginnen was er ossenstaartsoep, gevolgd door tarbot met Hollandsche saus en aardappelen. Dan genoot men ossenspier met lentegroenten, vol au vent, nieren ragoût met Madeirasaus en Brusselsche kiekens met salaad. Pronkgebak, fruit en nagerecht besloten deze copieuze maaltijd.

Op de achterkant van de menukaart staat in handschrift dat het 1,12fr de service par garçon is. Waarschijnlijk was deze boodschap bestemd voor de gelukkige betalers achteraf en niet voor de gasten van het feest.

Het jaarlijks banket van de Antwerpse zwemclub De IJsberen (1937), de plechtige communie van Armand Vermeersch (1938), het banket van de Union des Expéditeurs, Exportateurs & Importateurs d’Anvers (1938), het vertrek van Mr & Mme B.P. Newton naar de Verenigde Staten en het diner ter ere van de Bar-Mitsvah van Jacques Strosbergh in het Grand Hotel in Antwerpen (1963), het zijn allemaal gebeurtenissen gevierd met dikwijls indrukwekkend veel gangen.

In deze bijzondere collectie zitten nog verschillende menukaarten, alle zeer de moeite waard. Van vele gerechten kunnen we alleen maar dromen.