HOME arrow COLLECTIE arrow Nieuwe archieven van de milieubeweging
Nieuwe archieven van de milieubeweging PDF Afdrukken E-mail
Groen in Amsab-ISG breidt steeds maar uit. Een aantal pioniers van het eerste uur van de milieubeweging droegen recent documenten over. We verwierven ook nog een aanvulling op het BBL-archief.

Paul Van Dyck, Paul Staes en Fons Mees zijn niet toevallig oude bekenden van elkaar. Alle drie uit het Antwerpse, staan zij reeds sinds begin jaren 1970 op de barricaden in de strijd voor een beter leefmilieu. Hun engagement vertaalde zich in deelname aan tientallen initiatieven, actiegroepen en in de politieke partij Agalev.

Deze pioniers van de milieubeweging als nieuwe sociale beweging hebben nu nog meer gemeenschappelijk: alle drie schonken ze onlangs archief dat de neerslag is van hun jarenlange, en nog steeds niet beëindigde, inzet.

Ook hun kompaan en strijdmakker van het eerste uur Walter Resseler bezorgde nog een aantal documenten, waaronder verslagen van vergaderingen uit de beginjaren van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) ter aanvulling van het reeds ontsloten archief van deze vereniging.

De BBL zelf hield inmiddels, ten gevolge van een verhuisoperatie wegens verbouwingswerken aan hun kantoor, een grote verzamelactie die resulteerde in de overdracht van een grote hoeveelheid archiefmateriaal.

Deze aanwinsten zijn een waardevolle aanvulling op de reeds in Amsab-ISG bewaarde archieven van de milieubeweging waarmee een aantal tot nu toe onderbelichte aspecten gedocumenteerd worden en bestaande hiaten opgevuld worden.