HOME arrow COLLECTIE arrow Brieven aan de Volkskinderen
Brieven aan de Volkskinderen PDF Afdrukken E-mail
  Op donderdag 26 juni overhandigde de heer Gustaaf Nicaese, op vraag van zijn neef Yves De Baets, documenten van zijn moeder, Elvire De Baets, aan Frank Beke, voorzitter van Amsab-ISG.

Elvire De Baets (Gent, 4 mei 1889–Gent, 5 juli 1976) bewaarde onder meer zeventig brieven uit de periode 1902 (toen ze 13 jaar was) tot 1910. In die periode was ze lid van de Volkskinderen en van de Gewezen Volkskinderen. Deze socialistische beweging stond onder de leiding van de Gentse onderwijzer Aimé Bogaerts. Vanaf 1898 organiseerde hij voor arbeiderskinderen reizen naar Frankrijk waar ze logeerden bij socialistische families. Later stichtte hij een aparte afdeling voor adolescenten, de Gewezen Volkskinderen.

De brieven die Elvire De Baets bewaarde, werden gestuurd door families waar zij verbleef tijdens haar reizen met De Volkskinderen. Ze komen vooral uit Frankrijk (Normandië, Bretagne, Parijs en de Jura). Sommige brieven zijn gericht aan haar ouders, aan Aimé Bogaerts of aan één van haar twee broertjes, Alfons en Henri, die ook aan verschillende reizen deelnamen. Er zitten ook vijf originele groepsfoto's van de Volkskinderen bij.

Het archiefmateriaal werd reeds geordend door de heer Yves De Baets.