HOME arrow COLLECTIE arrow Opvang van Spaanse kinderen tijdens WO II
Opvang van Spaanse kinderen tijdens WO II PDF Afdrukken E-mail
De foto’s van Frida Laverge, recent verworven door Amsab-ISG, geven een goede inkijk in de opvang van Spaanse kinderen en van ondergedokenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Frida Laverge is geboren in Heule in 1917. Ze was lid van de Socialistische Vooruitziende Vrouwen en was op die manier betrokken bij de opvang van de gevluchte Spaanse kinderen. Anastasio Garcia Martin kwam bij haar zus terecht. Zijn broer en zus bij andere Kortrijkse gezinnen. Deze pleegouders organiseerden gezamenlijke uitstappen, onder meer naar Lombardsijde.

In 1940 trouwde Frida met communist en verzetsman Omer Vandemeulebroecke. Samen met hem was ze vooral betrokken bij de sluikpers en bij de opvang van ondergedokenen. Zij was erg voorzichtig en kwam heelhuids de oorlog door. Haar broer was actief in een vluchtlijn maar had minder geluk en doorstond folteringen in Gent en Büchenwald. Na de oorlog was ze verder actief in de communistische partij.

Amsab-ISG kwam in contact met Frida Laverge via de Niños-tentoonstelling van Kortrijk. Ze besloot haar familiefoto's bij ons in bewaring te geven.

(m.m.v. Rik De Coninck)