HOME arrow COLLECTIE arrow Het audiovisuele erfgoed van Amsab-ISG
Het audiovisuele erfgoed van Amsab-ISG PDF Afdrukken E-mail
Image  Steeds meer groeit het besef dat audiovisuele archieven een belangrijk onderdeel vormen van ons erfgoed. Omdat het steeds moeilijker wordt dit audiovisuele materiaal af te spelen en te bewaren dringt digitalisering zich op. Daarom heeft de Vlaamse Overheid het startschot gegeven voor BOM-Vlaanderen.

Dit onderzoeksproject, voluit Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen, bestudeert alle mogelijke aspecten van een grootschalig digitaliseringsproject, van normen voor metadata en formaten tot het beheer van rechten. Het onderzoek wordt grotendeels uitgevoerd door het in Gent gevestigde onderzoeksinstituut Interdisciplinary Institute for Broadband Technology (IBBT), en zowel de mediasector als de cultuur- en erfgoedsector worden hierin betrokken.

Amsab-ISG is een van de drie partners uit de erfgoedsector (naast het Huis van Alijn in Gent en het Felixarchief in Antwerpen) die uitgekozen werden om audiovisueel materiaal aan te leveren. Op deze wijze zal een aanzienlijk deel van onze collectie gedigitaliseerd worden. Op termijn zal deze gedigitaliseerde collectie online aan het publiek ter beschikking worden gesteld.

Hopelijk blijft het in Vlaanderen niet bij dit project maar worden de resultaten van dit onderzoek in de praktijk gebracht in een structureel ondersteund Vlaams audiovisueel archief.