HOME arrow COLLECTIE arrow Films in de catalogus
Films in de catalogus PDF Afdrukken E-mail
Image  Sinds midden 2008 is Amsab-ISG begonnen met de onsluiting van wellicht een van de meest intrigerende onderdelen van de collectie: de rijke en bonte verzameling van films. De filmcollectie wordt in eerste instantie ontsloten in de catalogus.

Begin 2009 werden reeds zeventig filmbeschrijvingen opgenomen. U kan deze bekijken via de catalogus, uitgebreid zoeken in de Beeld- en Geluidscollectie op objectnaam film. Het aantal filmbeschrijvingen groeit gestaag aan en we hopen op middellange termijn een 500-tal beschrijvingen in de catalogus op te nemen.

Inhoudelijk vormen de films vaak historische pareltjes, waarbij de bewegende beelden een inkijk geven in de historische realiteit die door andere bronnen moeilijk kan geëvenaard worden. Een kleine proeve uit de catalogus:

"Propagandafilm (zwart-wit) van de BSP voor de parlementsverkiezingen van 1949, de eerste met stemrecht voor vrouwen. In de beginsequens zien we beelden van vrouwenhanden in verschillende ‘vrouwelijke’ bezigheden: terwijl ze nagels lakken, gitaar spelen, typen, afwassen, een kindertraantje drogen. Een nieuwe taak wordt hieraan toegevoegd: we zien een vrouwenhand met kiesbrief en stempotlood." (uit De hand van de vrouw, 1949)

Momenteel is een digitalisatieproject lopende onder de naam BOM-Vlaanderen, waarbij tevens een gedeelte van de filmcollectie van Amsab-ISG wordt betrokken. De groeiende beschikbaarheid van gedigitaliseerde versies geeft niet enkel een stevige impuls aan de ontsluiting ervan, maar opent ook de mogelijkheid om de films op termijn geheel of gedeeltelijk online voor consultatie beschikbaar te maken.