HOME arrow ONDERZOEK arrow Doctoraat mobiliteitsgeschiedenis
Doctoraat mobiliteitsgeschiedenis PDF Afdrukken E-mail
ImageOp 4 december 2008 is Amsab-medewerker Donald Weber aan de Universiteit Gent gepromoveerd tot doctor in de geschiedenis met een proefschrift over de opkomst van de automobiel in België vóór 1940 en de reactie van de overheid hierop.

De promotie is het resultaat van een onderzoek dat uitgevoerd werd in de periode 2005-2008. Amsab-ISG had einde 2003 al beslist dat Weber, die al eerder onderzoek had gedaan naar dit onderwerp bij de Vakgroep Nieuwste Geschiedenis van de UGent, zijn doctoraat zou afwerken.

Dat was geen evidentie. Het onderwerp - mobiliteitsgeschiedenis - behoort immers niet tot de core business van Amsab-ISG en is slechts marginaal vertegenwoordigd in zijn collectie. Toch werd geoordeeld dat het onderzoeksterrein tot de sociale geschiedenis behoorde en dat het ten goede zou komen aan het instituut om zijn wetenschappelijke knowhow te verbreden.

De collectie van Amsab-ISG bevat immers wel degelijk enkele bestanden die aansluiten bij mobiliteitsgeschiedenis in de brede zin. Zo bijvoorbeeld de archieven van de metaalvakbond, waaronder de arbeiders van de automobielindustrie ressorteerden, het archief van de Arbeiderstoeristenbond De Natuurvrienden, verschillende archieven van sociale organisaties die protesteerden tegen de aanleg van nieuwe autostrades, archieven van fietsersbonden, enzovoort.

Er is bovendien ruime belangstelling van de buitenwereld voor het onderwerp. Dit zal in de nabije toekomst ongetwijfeld leiden tot publicaties en tentoonstellingen die zich richten tot een breed publiek.