HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow Journal des Correspondances
Journal des Correspondances PDF Afdrukken E-mail

Journal des Correspondances 

Het Journal des Correspondances was tot de Eerste Wereldoorlog het officiële mededelingenblad van de Syndikale Kommissie van de BWP (SK). Het doel van het blad was het publiceren van berichten en aankondigingen van en over de SK. De doelgroep werd gevormd door de aangesloten arbeiders.

Vijf jaar na haar ontstaan in 1898 besliste de SK om een mededelingenblad te publiceren. Het blad kreeg de naam Journal des Correspondances en verscheen maandelijks vanaf juni 1903.

Het blad was aanvankelijk Franstalig, maar al meteen werd de nood gevoeld om ook de Vlaamse arbeider te bereiken. De SK had echter nog niet zoveel aanhangers in Vlaanderen, waardoor niet meteen werd begonnen met de publicatie van een Nederlandstalige editie. De lacune werd opgevangen door het opnemen van één Nederlandstalige pagina in elk nummer. Pas vanaf 1907 werd ook een Nederlandstalige tegenhanger gepubliceerd onder de naam het Korrespondentieblad.

Het blad werd gebruikt voor berichten over de interne werking van de SK en voor het verspreiden van de visie van de SK op binnen- en buitenlandse gebeurtenissen. Kopstukken binnen de socialistische beweging, zoals Huysmans, Vandervelde en De Brouckère schreven opiniestukken en verder werden ook congressen en andere belangrijke gebeurtenissen aangekondigd.

Aan het blad kwam een abrupt einde met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Vanaf 1918 werd de publicatie weer verdergezet, maar nu onder de titel Le Mouvement Syndical Belge.

Het Journal des Correspondances loopt over de periode 1903-1914. De reeks is in principe volledig, met uitzondering van jaargang 5 (1907), waarin de nummers 6, 10, 11 en 12 ontbreken. Deze nummers zijn in het Korrespondentieblad wel aanwezig. De eerste drie jaargangen lopen van juli tot juni. Vanaf 1907 verandert dit naar jaargangen die lopen van januari tot december.

De bron werd door middel van OCR volledig doorzoekbaar gemaakt.

Journal des Correspondances 1903-1914 (129 PDF's)