HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow Korrespondentieblad
Korrespondentieblad PDF Afdrukken E-mail

Korrespondentieblad 

Het Korrespondentieblad was tot de Eerste Wereldoorlog het officiële mededelingenblad van de Syndikale Kommissie van de BWP (SK). Het doel van het blad was het publiceren van berichten en aankondigingen van en over de SK. De doelgroep werd in de eerste plaats gevormd door de arbeiders.

Vijf jaar na haar ontstaan in 1898 besliste de SK om een mededelingenblad te publiceren. Het blad kreeg de naam Journal des Correspondances en verscheen maandelijks vanaf juni 1903.

Het blad was aanvankelijk Franstalig, maar al meteen werd de nood gevoeld om ook de Vlaamse arbeider te bereiken. De SK had echter nog niet zoveel aanhangers in Vlaanderen, waardoor niet meteen werd begonnen met de publicatie van een Nederlandstalige editie. De lacune werd opgevangen door het opnemen van één Nederlandstalige pagina in elk nummer. Pas vanaf 1907 werd het Korrespondentieblad gepubliceerd als Nederlandstalige tegenhanger van het Journal des Correspondances.

Het blad werd gebruikt voor berichten over de interne werking van de SK en voor het verspreiden van de visie van de SK op binnen- en buitenlandse gebeurtenissen. Kopstukken binnen de socialistische beweging, zoals Huysmans, Vandervelde en De Brouckère schreven opiniestukken en verder werden ook congressen en andere belangrijke gebeurtenissen aangekondigd.

Aan het blad kwam een abrupt einde met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Vanaf 1918 werd de publicatie weer verdergezet, maar nu onder de titel De Belgische Vakbeweging.

Het Korrespondentieblad loopt over de periode 1907–1914 en is volledig.

De bron werd door middel van OCR volledig doorzoekbaar gemaakt.

Korrespondentieblad 1907-1914 (90 PDF's)