HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow Le Mouvement Syndical Belge
Le Mouvement Syndical Belge PDF Afdrukken E-mail

Mouvement Syndical Belge 

Le Mouvement Syndical Belge was het officiële mededelingenblad van de Syndikale Kommissie van de BWP (SK) in het interbellum. Het doel van het blad was het publiceren van berichten en aankondigingen van en over de SK. De doelgroep was in de eerste plaats de arbeiders.

Le Mouvement Syndical Belge was de opvolger van Journal des Correspondances, waarvan de druk door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was stilgelegd. In december 1918 verscheen het eerste nummer. Het verscheen eerst tweewekelijks, maar later werd nog slechts één editie per maand uitgegeven.

Het blad werd gebruikt voor berichten over de interne werking van de SK (Belgische Vakbeweging (BVV) vanaf 1937), voor het verspreiden van de visie van de SK op binnen- en buitenlandse gebeurtenissen en voor het aankondigen van congressen e.d.m.

In de jaren 1930 werden ook thematische bijlagen toegevoegd, m.n. Travail et Droit en La Jeunesse et le Mouvement Syndical.

Tot de redactie behoorden bekende namen uit de socialistische beweging, zoals Hendrik de Man, Arthur Jauniaux en Joseph Bondas.

Het blad en de bijlagen werden van meet af aan ook in het Nederlands opgesteld onder de namen De Belgische Vakbeweging, Arbeid en Recht en De Jeugd en de Vakbeweging.

Aan het blad en zijn bijlagen kwam een einde in mei 1940 door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in België.

Le Mouvement Syndical Belge
verscheen vanaf december 1918. In 1919 verscheen het in principe elke twee weken, maar in de praktijk was de verschijningsdatum eerder onregelmatig. Vanaf 1920 verscheen het dan stipt elke veertien dagen tot en met 1927. Vanaf 1928 werd de periodiciteit beperkt tot één editie per maand.

De reeks is volledig, op één nummer na: de editie van juli 1932 is verloren gegaan, maar bestaat wel nog in Nederlandstalige versie in De Belgische Vakbeweging.

Travail et Droit verscheen vanaf 1930. Tot en met 1934 werden vier edities per jaar gedrukt, vanaf 1935 werd dit aantal opgetrokken tot zes edities per jaar.

La Jeunesse et le Mouvement Syndical verscheen onregelmatig vanaf 1933. Deze bijlage werd vroegtijdig stopgezet in 1936.

Beide reeksen bijlagen zijn compleet en zowel Le Mouvement Syndical Belge als haar bijlagen werden door middel van OCR doorzoekbaar gemaakt.

Le Mouvement Syndical Belge 1918-1940 (451 PDF's)