HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow De Belgische Vakbeweging
De Belgische Vakbeweging PDF Afdrukken E-mail

De Belgische Vakbeweging 

De Belgische Vakbeweging was het officiële mededelingenblad van de Syndikale Kommissie van de BWP (SK) in het interbellum. Het doel van het blad was het publiceren van berichten en aankondigingen van en over de SK. De doelgroep was in de eerste plaats de arbeiders.

De Belgische Vakbeweging is de opvolger van Het Korrespondentieblad, waarvan de druk door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was stilgelegd. In december 1918 verscheen het eerste nummer. Het verscheen eerst tweewekelijks, maar later werd nog slechts één editie per maand uitgegeven.

Het blad werd gebruikt voor berichten over de interne werking van de SK (Belgische Vakbeweging (BVV) vanaf 1937), voor het verspreiden van de visie van de SK op binnen- en buitenlandse gebeurtenissen en voor het aankondigen van congressen e.d.m.

In de jaren 1930 werden ook thematische bijlagen toegevoegd, met name Arbeid en Recht en De Jeugd en de Vakbeweging.

Tot de redactie behoorden bekende namen uit de socialistische beweging, zoals Hendrik de Man, Arthur Jauniaux en Joseph Bondas.

Het blad en de bijlagen werden van meet af aan ook in het Frans opgesteld onder de namen Le Mouvement Syndical Belge, Travail et Droit en La Jeunesse et le Mouvement Syndical.

Aan het blad en zijn bijlagen kwam een einde in mei 1940 door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in België.

De Belgische Vakbeweging verscheen vanaf december 1918. In 1919 verscheen het in principe elke twee weken, maar in de praktijk was de verschijningsdatum eerder onregelmatig. Vanaf 1920 verscheen het dan stipt elke veertien dagen tot en met 1927. Vanaf 1928 werd de periodiciteit beperkt tot één editie per maand. De reeks is volledig, op twee nummers na: de edities van februari en april 1940 zijn verloren gegaan, maar bestaan wel nog in Franstalige versie in Le Mouvement Syndical Belge.

Arbeid en Recht verscheen vanaf 1930. Tot en met 1934 werden vier edities per jaar gedrukt, vanaf 1935 werd dit aantal opgetrokken tot 6 edities per jaar. Deze reeks is volledig, op het nummer van februari 1940 na. Dit nummer is wel beschikbaar in Franstalige versie.

De Jeugd en de Vakbeweging verscheen onregelmatig vanaf 1933. Deze bijlage werd vroegtijdig stopgezet in 1936.

Deze reeks is compleet. Zowel De Belgische Vakbeweging als haar bijlagen werden door middel van OCR doorzoekbaar gemaakt.

De Belgische Vakbeweging 1918-1940 (449 PDF's)