HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow BWP Gent verslagen
BWP Gent verslagen PDF Afdrukken E-mail
BWP Gent verslagen   De verslagboeken van het Middencomiteit vormen een van de belangrijkste bronnen binnen het archief van de federatie Gent-Eeklo van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). Ze bieden een goed overzicht van de werking van de BWP en van allerlei organisaties die bij de partij aangesloten waren.

Het Middencomiteit speelde een belangrijke rol in de BWP. Het congres was in principe het hoogste beslissingsorgaan binnen de afdeling, maar het Middencomiteit stond in voor het dagelijks bestuur en had als dusdanig veel macht. Het Middencomiteit werd samengesteld uit vertegenwoordigers van organisaties en verenigingen die bij de partij aangesloten waren. Deze enigszins vreemde constructie was een gevolg van het feit dat een sympathisant niet individueel lid kon worden van de BWP zelf, maar wel via een organisatie of vereniging die erbij aangesloten was.

De verslagboeken lopen over de periode 1883-1887 en 1899-1922. Ze bevatten notulen van de vergaderingen van het Middencomiteit, verslagen van congressen en rapporten over de werking van de aangesloten organisaties en verenigingen. De verslagen werden manueel opgetekend en af en toe werden ook krantenknipsels ingekleefd. Daardoor was OCR niet haalbaar, de pdf's kunnen dan ook niet geautomatiseerd doorzicht worden.

Belgische Werkliedenpartij - afdeling Gent. Verslagboeken 1883-1922
(14 PDF's)