HOME arrow ONDERZOEK arrow Mondelinge geschiedenis
Mondelinge geschiedenis PDF Afdrukken E-mail
Migranten, Lieve ColruytBij Amsab-ISG is het verleden niet alleen maar van papier, we hebben het ook van horen zeggen. Mondelinge bronnen en mondelinge geschiedenis, de zogenaamde oral history, hebben binnen het instituut eveneens hun plaats.

In Amsab-ISG worden mondelinge bronnen bewaard en ontsloten die uit diverse hoeken afkomstig zijn. Bepaalde schenkingen of depots bevatten dergelijke bronnen. De grootste verzameling is afkomstig van de vakgroep Nieuwste Geschiedenis van de Universiteit Gent. Voor de cursus Historische kritiek, waarbij een introductie werd gegeven in het hoe en waarom van mondelinge geschiedenis, maakten de studenten een oefening.

Volgende oefeningen worden bewaard in het Amsab-ISG: Arbeiders-studenten (over de arbeiders- en studentenbeweging voor en na ’68), Rood of geen brood (over de Gentse socialistische verbruikerscoöperatie), Over de bloemetjes en de bijtjes (over de geschiedenis van seksuele voorlichting), en Staking van 1981 op de Boelwerf.

Naast schenkingen bewaart en ontsluit Amsab-ISG mondelinge bronnen voortkomend uit een aantal erfgoedprojecten. Zo was er in het verleden reeds het project Petrol-Zuid en het project Deurne-Ik woon in een monument, waarbij getuigenissen werden geregistreerd. Lopende onderzoeken waarbij eveneens aandacht is voor mondelinge geschiedenis zijn Sociale Huisvesting in de Far West (sociale woningen in Vilvoorde) en Vakantiekolonies aan de Belgische Kust.

Daarnaast verleent Amsab-ISG advies inzake het bewaren en ontsluiten van mondelinge bronnen, momenteel bijvoorbeeld aan Nakhla vzw met het project Gentse Gasten: de migratiegeschiedenis van de eerste generatie Marokkaanse migranten in Gent.