HOME arrow COLLECTIE arrow Archieven
Archieven PDF Afdrukken E-mail
De substantiële pijler in de archieven van Amsab-ISG is het archiefmateriaal met betrekking tot de socialistische arbeidersbeweging, met archief van de partij (BWP, BSP, SP, sp.a), de vakbond (ABVV, ACOD…), de mutualiteit (NVSM, SVV…), gaande van het nationale niveau tot de plaatselijke afdelingen, met ook archief van socioculturele verenigingen (Arbeiderstoeristenbond…), specifieke doelgroepen (Jong Socialisten, Socialistische Vrouwen…) en kleinlinkse partijen.

De coöperatie (Febecoop, Vooruit…) is eveneens vertegenwoordigd in de archieven. Ook verschillende leidende figuren en militanten hebben hun archief in bewaring gegeven.

In de loop van de jaren heeft Amsab-ISG samen met zijn missie zijn werkveld verruimd. De collectie kent een uitbreiding met archieven van onder meer de milieubeweging en sociaalemancipatorische bewegingen. Naast actiegroepen (VAKS, Groenkomitee Heusden…) en milieuorganisaties (BBL, Natuurpunt…) bezit Amsab-ISG ook het archief van de groene politieke partij Agalev.

Archieven afkomstig van emancipatorische en sociale bewegingen bevatten een waaier aan thema’s: alternatieve pers (APL…), derde wereldbeweging (Oxfam…), mensenrechten (Steunpunt Mensen zonder Papieren…), migranten (Odice, VCIM…), solidariteit (Eritrea Komitee Gent, KWIA…), seksualiteit (Sensoa…), vrouwen (Dolle Mina…) is hier een greep uit. Ook het archief van personen met een engagement in één van die bewegingen wordt bewaard in het Amsab-ISG, net als het materiaal van verschillende holebiverenigingen in bewaring bij het Fonds Suzan Daniel.

In de catalogus kan u terecht voor een archievenoverzicht van alle verwerkte archieven in het Amsab-ISG te Gent en te Antwerpen.

Laatst gewijzigd op Thursday 25 March 2010