HOME arrow ONDERZOEK arrow Petites Belgiques
Petites Belgiques PDF Afdrukken E-mail
ImageVoor een Franco-Belgisch project over de geschiedenis van de Belgische migratie naar Noord-Frankrijk is een aanvraag voor Europese subsidies ingediend.

De Belgische migratie naar Noord-Frankrijk is een cause célèbre in de migratiegeschiedenis. Verrassend genoeg is dit fenomeen tot op vandaag nog geen onderwerp geweest van een transnationaal en multidisciplinair onderzoek. Samen met KADOC wil Amsab-ISG daar verandering brengen.

In 2006 brachten Amsab-ISG en KADOC een aantal geïnteresseerde partners samen, zowel uit België als uit Noord-Frankrijk. Zij vormden een stuurgroep die een project uitwerkte dat bestaat uit een overzichtstentoonstelling, een publicatie gericht naar een groot publiek, een aantal educatieve projecten en een internationaal symposium.

Tegelijk is prospectie opgestart naar erfgoed omtrent de Belgische migratie in Noord-Frankrijk, zowel in openbare als private vindplaatsen. Een eerste resultaat van wat op termijn een erfgoedgids moet worden is te vinden op de tweetalige website Petites Belgiques. Die biedt ook informatie over de partners, de erfgoedgids en de verdere evolutie van het project.

Momenteel is het wachten op de beslissing over een subsidiedossier dat bij de Europese instanties is ingediend in het kader van een programma dat samenwerking tussen Europese regio’s ondersteunt.

Naar de website van Petites Belgiques