HOME arrow ONDERZOEK arrow Sociale geneeskunde
Sociale geneeskunde PDF Afdrukken E-mail
Prentbriefkaart Socialistische mutualiteiten  Mutualiteiten en artsen en hebben een vooraanstaande rol gespeeld in de sociale geschiedenis. Binnen Amsab-ISG wordt al erg lang onderzoek gedaan naar de geschiedenis van gezondheid en geneeskunde. Regelmatig verschijnen hierover wetenschappelijke publicaties.

Sinds 1997 wordt dit onderzoek voornamelijk gedragen door kinderarts prof. dr. em. Karel Van Acker, als vrijwillig medewerker bij Amsab-ISG. Publicaties kwamen tot stand onder andere over het Nationaal Hulp- en Voedingscomiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog, over de medische beroepsverenigingen en de Orde van Geneesheren, de mutualiteiten en de verhouding tussen beide tijdens de tussenoorlogse periode (voornamelijk toegespitst op Antwerpen). In voorbereiding is een publicatie over de ziekenfondsen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij ook de Oorlogsorde van Geneesheren ter sprake komt.

Eerder werd al onderzoek gepubliceerd door Paule Verbruggen, onder meer over internationaal comparatief onderzoek naar ziekteverzekeringen, de geschiedenis van de Volkskliniek, en de wetten van 1894 en 1898. In 1988 reeds werd onder redactie van Michel Vermote Gezondheid: 75 jaar Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten gepubliceerd.

Zie ook de Amsab-publicatie Hoeders van de volksgezondheid.