HOME arrow ONDERZOEK arrow Mobiliteit en maatschappij
Mobiliteit en maatschappij PDF Afdrukken E-mail
Verkeersbord uit 1924 met doodskopDe komst van automobielen, moto's, bussen en camions op onze openbare wegen, amper een goede eeuw geleden, heeft onze levenswijze en de inrichting van onze samenleving grondig gewijzigd.

De invloed van de motorisering op onze samenleving valt nauwelijks te onderschatten: autovakanties naar de zon, pendelaars, supermarkten, suburbanisering en F1, maar ook verkeersdoden, achterbankgeneraties, files en autokerkhoven. Organisaties van eerst fietsers en later automobilisten probeerden de overheid te overtuigen om investeringen in wegenbouw hoog en strengheid van verkeersregels laag te houden. Als reactie hierop ontstonden vanaf de jaren 1960 Groene Fietsers en andere kabouters die de poten vanonder de troon van Koning Auto probeerden te zagen.

Hoewel mobiliteitserfgoed niet tot de feitelijke Amsab-collectie hoort, probeert het instituut de ontwikkelingen in de Mobility History te volgen, met nadruk op de sociale aspecten. Zo verschijnt in 2009 een publicatie die de rol van de overheid in het automobiliseringsproces in kaart brengt voor de periode 1895-1940.