HOME arrow ONDERZOEK arrow Labour History Index
Labour History Index PDF Afdrukken E-mail
Image
Het internationale project Labour History Index is erop gericht om een geïntegreerd zoekplatform op het internet te creëren voor data van collecties van instituten voor sociale geschiedenis. Momenteel loopt een pilootversie met tien deelnemers, waaronder Amsab-ISG.

Collecties van sociale bewegingen met een internationale component zijn vaak versnipperd over meerdere bewaarinstellingen. Binnen de Labour History Index leveren een aantal instellingen data, die op een centrale server worden ter beschikking gesteld. De data kunnen van diverse aard zijn (inventarissen, pdf's, word-documenten, images ...), ze worden ontsloten met een gebruiksvriendelijke Google-achtige zoekmachine.

De tien deelnemers aan het project tot nog toe zijn: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (Kopenhagen), Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Gent), Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (Stockholm), Bibliothèque de documentation internationale contemporaine (Nanterre), Friedrich Ebert Stiftung (Bonn), International Institute of Social History (Amsterdam), John Rylands University Library (Manchester) en National Library of Scotland (Edinburgh).

Labour History Index is een onderdeel van Labour History Net. Daar wordt ook de Serials Service aangeboden, een onlinecatalogus met de inhoudsopgaven van meer dan honderd tijdschriften uit het vakgebied van de Labour History. Amsab-ISG houdt hierin reeds sinds 1997 de inhoud bij van veertien tijdschriften. Ook deze databank beschikt over een gebruiksvriendelijke zoekmachine.

Amsab-ISG is internationaal gezien niet de enige in zijn soort. Zowat overal ter wereld zijn instellingen actief op het terrein van de sociale geschiedenis of labour history. Met het in Amsterdam gevestigde Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), dat de specifieke opdracht heeft om wereldwijd de internationale sociale archieven te verzamelen, worden uitstekende en intense contacten onderhouden. De International Association of Labour History Institutions (IALHI) is de internationale koepel van de instituten voor sociale geschiedenis. Amsab-ISG is een actief lid van het dagelijks bestuur. Van 1996 tot 2002 werd het secretariaat van IALHI waargenomen door Amsab-directeur Wouter Steenhaut.

Verschillende medewerkers van Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis zetelen daarnaast in internationale organisaties, bijvoorbeeld in een aantal secties van de International Council on Archives (ICA), of in de Internationale Tagung der Historiker der Arbeiterbewegung (ITH).