HOME arrow PUBLICATIONS arrow Livres en vente arrow 100 jaar P&V (1907-2007)
100 jaar P&V (1907-2007) Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
cover 100 jaar P&V 

La Prévoyance Sociale/De Sociale Voorzorg (PS) ontstond 100 jaar geleden in een periode waarin de verzekeringssector ontsnapte aan elke controle, wat leidde tot de uitbuiting van de veelal ongeletterde arbeiders. Om hen hiervoor te behoeden richtte de Belgische Werkliedenpartij (BWP) in 1907 een eigen coöperatieve verzekeringsmaatschappij op, aanvankelijk vooral actief in de branche van de levensverzekeringen. Gaandeweg dekte ze alle risico’s en groeide uit tot een belangrijke speler op de Belgische verzekeringsmarkt. Gedurende het grootste deel van deze periode was winst maken voor de PS geen doel op zich, maar vooral een middel om een voor een verzekeringsmaatschappij wel zeer ongewone sociale politiek te kunnen voeren.
Deze sociale bewogenheid behoort vandaag – zeker in omvang – grotendeels tot het verleden. Toch bepaalde zij mee de contouren van deze studie: de geschiedenis van P&V heeft naast een vanzelfsprekende economische, ook een uitgesproken sociale en zelfs politieke dimensie. Het bestuderen van deze dubbele identiteit – waardoor de PS een eigen dynamiek kon ontwikkelen – leidde soms tot verrassende vaststellingen. Eén ervan is dat de maatschappij, hoewel zij een creatie was van de BWP, lange tijd functioneerde als een familiebedrijf dat steunde op een dicht netwerk van getrouwe tussenpersonen. De geschiedenis van La Prévoyance Sociale is bijgevolg voor alles een verhaal van mensen, wat de historiografie van de maatschappij sterk heeft beïnvloed.

De publicatie bestaat uit twee delen: een fotoboek dat de geschiedenis van P&V vertelt aan de hand van uniek beeldmateriaal, en een wetenschappelijk boek.

H. Ollivier (deel 1, 104 p.)
E. Geerkens, L. Peiren, H. van Humbeeck, Anne Vincent (deel 2, 208 p.)
100 jaar P&V (1907-2007).
Het unieke verhaal van een coöperatieve verzekeringsmaatschappij

Brussel/Gent: P&V Verzekeringen/Amsab-ISG, 2007

Worden samen verkocht in één foedraal
Prijs: € 30 / € 24 leden Amsab-ISG (exclusief verzendkosten)

Bestellen

Er bestaat ook een franse versie:
Cent ans de P&V (1907-2007).
L'histoire originale d'une société coopérative d'assurances