HOME arrow PUBLICATIES arrow Boeken te koop arrow Een sfeer om haring te braden
Een sfeer om haring te braden PDF Afdrukken E-mail
cover Een sfeer om haring te braden
Een sfeer om haring te braden


Een flexibele arbeidsorganisatie vormt een van de speerpunten die havenbedrijven en havenbesturen naar voor schuiven om hun performantie aan te tonen. Hoge arbeidsproductiviteit, continue service en geschoold personeel moeten grote rederijen overtuigen om de eigen main-port aan te lopen. Een performante arbeidsorganisatie is bijgevolg een essentieel en vitaal onderdeel van het concurrentievemogen van een haven.
In Antwerpen vormt het paritair overleg tussen werkgevers en vakbonden sinds 1919 dé hoeksteen van die arbeidsorganisatie. Ze moet ook garant staan voor een constructieve sfeer en wederzijds respect. In 'Een sfeer om haring te braden. Arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen: 1880-1972' reconstrueert Stephan Vanfraechem één eeuw sociaal overleg aan de Antwerpse haven. Het groene vilt van de onderhandelingstafel vormt het decor van het boek waarbij aandacht wordt besteed aan de breukmomenten, de motieven van de verschillende spelers en de opeenvolgende fasen van sociale vrede en onrust.
Vertrekkend van de eerste vakbonden in 1880 en eindigend met het invoeren van de wet-Major in 1972 overspant het boek zo bijna 100 jaar sociale geschiedenis van de Antwerpse haven.

Stephan Vanfraechem
Een sfeer om haring te braden.
Arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen 1880-1972

Gent: Academia Press/Amsab-ISG, 2005, 553 p., soft cover

Prijs: € 10 / € 8 leden Amsab-ISG

Bestellen