HOME arrow ONDERZOEK arrow Amsab-ISG & Digital Humanities
Amsab-ISG & Digital Humanities PDF Afdrukken E-mail
Image

Amsab-medewerker Tecle Zere werkt mee aan een ICT-team dat wordt ingezet bij een aantal projecten van Digital Humanities van de Universiteit Gent.


Deze projecten gaan uit van de Universiteit Gent en brengen een aantal onderzoekers samen van de Vakgroep Geschiedenis, Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750, het Library Lab en het Ghent Centre for Digital Humanities. Dit initiatief kadert ook in de uitbouw van het Europese netwerk voor Digital Research Infrastructure DARIAH.

Amsab-ISG was al langer verbonden aan het BRAIN.BE-project Transnational Belgium: International social reform organisations and congresses, 1840-1914 (TIC-Belgium) dat historische transnationale intellectuele netwerken in kaart probeert te brengen in een database en tegelijk de voornaamste historische bronnen probeert te digitaliseren. Het Algemeen Rijksarchief, eveneens projectpartner, toont in een filmpje hoe dat in zijn werk gaat.

Het team zal ook betrokken worden bij het bouwen van een publieke interface voor de databank van het literatuurhistorische project Agents of Change: Women Editors and Socio-Cultural Transformation in Europe, 1710-1920 (WeChangEd), dat probeert de historische rol van vrouwelijke uitgevers in kaart te brengen.

Tecle Zere werd in dit kader eveneens toegevoegd aan de helpdesk van de Database of Byzantine Book Epigrams (DBBE), een lopend project dat teksten en metadata bijeenbrengt in verband met oud-Griekse manuscripten.