HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Censuur en vrije meningsuiting.
Censuur en vrije meningsuiting. PDF Afdrukken E-mail
Image Van documenten kan je leren. Dat is, in het kort, het uitgangspunt van de werkgroep LeerDok. Amsab-ISG is één van de partners en maakte hiervoor het inleidend filmpje voor het leerpakket 'Censuur en vrije meningsuiting'.

De medewerkers van Leerdok zijn verbonden aan FARO, Felixarchief, Letterenhuis, ADVN, AMVB, Amsab-ISG en de Koninklijke Bibliotheek van België. Hun uitgangspunt is dat documenten kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten. Samen hebben ze aan de hand van voorbeelden uit het verleden een lespakket ontwikkeld over censuur en vrije meningsuiting. Met behulp van unieke archiefbronnen, en de opmerkelijke verhalen die daaraan zijn verbonden, krijgen leerlingen inzicht in de betekenis van censuur en vrije meningsuiting. Ze reflecteren over censuur vroeger en nu en leren dat onze vrije meningsuiting niet zo vanzelfsprekend was (en nog steeds niet is).


Dit educatief pakket is ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het is de bedoeling dat de leerkracht start met de inleidende les en daarna, afhankelijk van je persoonlijke interesses, de interesses van de leerlingen of je tijdsbestek, kiest voor een of meerdere modules. Er wordt geëindigd met de afsluitende les.

Mario Van Driessche van Amsab-ISG maakte het inleidend filmpje.

Censuur en vrije meningsuiting from Amsab-ISG on Vimeo.Het educatief pakker bevat:

  • een handleiding voor de leerkracht;
  • een inleidend filmpje ;
  • vijf lesmodules met unieke bronnen afkomstig uit archieven en erfgoedbibliotheken;
  • een afsluitende les met creatieve werkvormen;
  • links naar digitale bronnen;
  • educatief werkmateriaal en lesfiches.

Het uitgebreid programma (pdf) kan je hier downloaden.