HOME arrow ONDERZOEK arrow Mijnwerkers uit de Vlaamse Ardennen getuigen
Mijnwerkers uit de Vlaamse Ardennen getuigen PDF Afdrukken E-mail
Image Een nieuwe uitgave op DVD van mondelinge getuigenissen brengt de mijnwerkers-pendelaars van Zottegem en Ronse opnieuw tot leven.

'Da was daar pikkedonker!' En dat ze schrik had, zo vertelt Agnes, in de donkere tunnel waar de pendelaarstrein doorheen reed. Ze zat daar in haar kraaknette witte bloesje als jonge verpleegster tussen allemaal ongewassen mijnwerkers, 's morgens op de trein naar 'de Walen'. Dat duurde zo lang, die tunnel, en die trein had geen verlichting!

Agnes is een van de acht getuigen die vertellen over het leven op en rond spoorlijn 82 Zottegem-Ronse, ook wel gekend als het Mijnwerkerspad. Trage Wegen heeft deze getuigenissen verzameld op een DVD in het kader van het project Sporen in de tijd. Het zijn indrukwekkend mooie verhalen, over een vergeten tijd van mijnwerkers, commerçanten, het geluid van kloefen op kasseien en een eeuwenoude kersenboom in de lochting. Met dit project wordt onder meer geprobeerd om over de volledige lengte van de vroegere spoorweg Zottegem-Ronse een fiets- en wandelpad te realiseren. Naast de DVD is er ook een reizende tentoonstelling.

Hier kunt u meer lezen over het project Sporen in de tijd

De reizende expo is nog het hele jaar te zien in de Vlaamse Ardennen. Klik hier voor het programma

De DVD Sporen in de tijd: Verhalen over een verdwenen spoorweg kan ook geraadpleegd worden in de leeszaal van Amsab-ISG. Er zijn Franse onderschriften beschikbaar.