HOME arrow COLLECTIE arrow Archief politicus Ludo Dierickx
Archief politicus Ludo Dierickx PDF Afdrukken E-mail
Image Na het overlijden van Ludo Dierickx in 2009 raakte zijn archief verspreid over verschillende bewaarplaatsen. Sinds dit jaar zijn gelukkig twee grote delen van zijn archief opnieuw verenigd in Amsab-ISG. Het materiaal is dermate interessant dat het onmiddellijk ontsloten werd.

Ludo Dierickx (1929-2009) was in de jaren 1950, 1960 en 1970 een belangrijk figuur binnen de Europese federalistische beweging. Al tijdens zijn studententijd raakte hij in de ban van de ideeën van de Italiaanse politieke denker en founding father van de Europese Unie, Altiero Spinelli. Hij reisde zelfs al liftend naar Rome om hem te kunnen ontmoeten. Dierickx was een productieve briefschrijver en onderhield een drukke correspondentie met Spinelli en met vele figuren uit binnen- en buitenland over het Europees federalisme. Hij vervulde tevens een heel aantal mandaten binnen verschillende federalistische organisaties en lag mee aan de basis van de oprichting van de Union des Fédéralistes Européens (UEF). In de jaren 1980 richtte Dierickx zijn ogen op de Belgische politiek. Hij sloot zich aan bij Agalev en werd als een van de eerste groene politici verkozen als volksvertegenwoordiger. Later zou hij ook nog senator worden. In 1999 stapte Dierickx even over naar de sp.a, maar in 2003 keerde hij alweer terug naar Groen om er te blijven tot zijn overlijden.

Dierickx' archief uit de jaren 1950-1970 is een ware schatkamer voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Europese Unie. Het is vrij raadpleegbaar in de leeszaal van Amsab-ISG. Het archief uit zijn Agalev-tijd (1980-1999) daarentegen, is niet beschikbaar in Amsab-ISG, maar kan geraadpleegd worden in CEGESOMA. In Amsab-ISG kan wel het partijarchief van Agalev/Groen zelf geraadpleegd worden, waarin de carrière van Dierickx ook gevolgd kan worden. Dierickx' archief van na zijn terugkeer bij Groen is wel weer beschikbaar bij Amsab-ISG.

Foto: Ludo Dierickx in gesprek met de Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx en [vermoedelijk] schepen Jozef Posson tijdens de première van de James Bond-film Goldfinger (1965) [Amsab-ISG, 624/00067]

 

Voor alle info: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  

ludo_dierickx.jpg