HOME arrow RESEARCH arrow Nieuwe uitgave Communistisch Manifest (1848)
Nieuwe uitgave Communistisch Manifest (1848) PDF Print E-mail
English version not available.

Image De nieuwe Nederlandse vertaling van Het Communistisch Manifest van Marx en Engels werd op 13 november gepresenteerd in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.

In slechts twee maanden tijd schreven Karl Marx en Friedrich Engels Het Communistisch Manifest. Deze in 1848 verschenen tekst zou uitgroeien tot het invloedrijkste politieke en economische programma van de 20e eeuw. In kort bestek, helder en vooral begrijpelijk zetten Marx en Engels hierin de leer van het communisme uiteen. De tekst ademt wetenschappelijkheid, maar wil ook en vooral de onderdrukten een hart onder de riem steken.

Marx’ onmiskenbare schrijftalent en polemische vermogen komen in Het Communistisch Manifest optimaal tot hun recht. De beroemde oproep 'Proletariërs van alle landen, verenig je!' en vele andere marxistische oneliners vinden in deze tekst hun oorsprong. Het manifest werd over de hele wereld vertaald, in het Nederlands onder meer door Herman Gorter (1904). Hans Driessen tekent nu voor een gloednieuwe vertaling van een van de invloedrijkste politieke geschriften uit de wereldgeschiedenis.

In het IISG bevindt zich de enige overgebleven handgeschreven pagina van Het Communistisch Manifest, alsook de eerste druk van Het Kapitaal.

Image