HOME arrow ONDERZOEK arrow Studiedag: Tijdelijke migratie en beleid
Studiedag: Tijdelijke migratie en beleid PDF Afdrukken E-mail
Image Amsab-projectmedewerker Christophe Declercq spreekt op 30 oktober in Den Haag op een internationale studiedag rond migratie.

Op vrijdag 30 oktober organiseert het Vlaams-Nederlandse onderzoeksnetwerk Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) een studiemiddag over de geschiedenis van tijdelijke migratie, onder de titel 'De onvermoede effecten van tijdelijke migratie en de januskop van het beleid'. Een van de sprekers op deze studiedag is Christophe Declercq, projectmedewerker van Amsab-ISG in het kader van het internationaal erfgoedproject Aan de slag over het kanaal. Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WOI, die het zal hebben over 'De bijzondere geschiedenis van de Belgische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog'.

Programma

Tijdelijke migratie kent vele verschijningsvormen. Denk hierbij een expats die voor een periode van een aantal jaren worden uitgezonden, seizoensarbeiders die jaar na jaar voor een kortere periode in het buitenland verblijven, of vluchtelingen die vanwege oorlog of economische redenen hun land moeten verlaten, maar uiteindelijk (willen) terugkeren. Hoewel bij bovenstaande groepen tijdelijkheid centraal staat, loopt het beleid voor deze groepen sterk uiteen. Dit roept de vraag op welke verwachtingen beleidsmakers en politici hebben ten opzichte van de verschillende groepen tijdelijke migranten, bijvoorbeeld op het gebied van aanpassing en assimilatie. Een andere vraag is welke invloed het tijdelijk verblijf en de onvermijdelijke cross-culturele contacten hebben op de migranten zelf, op de ontvangende samenleving en op familie en anderen in de herkomstlanden. Deze studiedag richt de lens op deze op het eerste gezicht zeer ongelijksoortige groepen, met als doel meer inzicht te krijgen in wat hen bindt, maar ook in wat hen scheidt.

Zes sprekers geven vanuit verschillende invalshoeken een presentatie. Referenten van buiten het CGM leveren commentaar.

Bekijk het hele programma, inclusief sprekers en referentenPraktisch

Vrijdag 30 oktober 2015, 13:00 u – 17:30 u

Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag (Nederland)

Meer informatie en aanmelden: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Over het CGM

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) is een interdisciplinair onderzoeksnetwerk waarbij onderzoeks- en erfgoedinstellingen uit Nederland en Vlaanderen zijn aangesloten, waaronder Amsab-ISG. Het CGM richt zich op historisch onderzoek naar de komst en aanwezigheid van migranten in Nederland en Vlaanderen en stimuleert internationaal vergelijkend onderzoek naar migratie- en integratieprocessen. Daarnaast wil het CGM kennis, verkregen door wetenschappelijk onderzoek, verspreiden over een breed publiek.