HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Emile-Zolaprijs 2016
Emile-Zolaprijs 2016 PDF Afdrukken E-mail
Image

Ben je jonger dan 28 jaar? En is er een politiek, sociaal, economisch of cultureel thema dat je nauw aan het hart ligt? Waag dan je kans en doe mee aan de Emile Zola-Prijs 2016.

Gooi een beklijvend essay op papier. Geen droge, wetenschappelijke tekst, maar een vurig betoog, een messcherpe aanklacht, een verontwaardigde kijk op een boeiend thema. Kom origineel uit de hoek, schuw de controverse niet en zorg ervoor dat je argumentatie stevig onderbouwd is.
 

 Reglement editie 2016:


1. De Emile Zola-prijs is toegankelijk voor jongeren die op 14 december 2015 de leeftijd van 28 jaar niet bereikt hebben.
2. Iedere auteur mag één essay insturen.
3. Het essay is in het Nederlands geschreven en bevat minimum 2.000 en maximum 4.000 woorden.
4. De auteur behandelt een vrij gekozen politiek, sociaal, economisch of cultureel thema met maatschappelijke relevantie. We verwachten een beklijvend essay. Geen droge wetenschappelijke tekst, maar een messcherpe aanklacht, een vurig betoog, persoonlijk en subjectief, of een goed onderbouwde, reflecterende tekst.
5. Criteria van beoordeling zijn:
• originaliteit en maatschappelijke relevantie van het gekozen thema
• logische opbouw en consistentie (argumentatie)
• helderheid van taalgebruik
• kritische zin
6. Het essay mag niet eerder zijn gepubliceerd.
7. Elke tekst dient met een schuilnaam ondertekend te worden.
8. De auteur mailt zijn/haar tekst als bijlage naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . In de mail vermeldt de auteur zijn/haar persoonlijke gegevens (naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mail adres, geboortedatum, eventueel naam en adres van onderwijsinstelling).
9. Door inzending van hun essay verklaren de auteurs zich akkoord met dit reglement.
10. Inzendingen niet conform aan dit reglement worden geweigerd.
11. De jury zal drie artikels nomineren en uiteindelijk de winnaar bekendmaken in maart 2016.
12. De drie genomineerde artikels worden gepubliceerd in Samenleving en politiek. Het winnende essay wordt – ingekort – gepubliceerd in De Morgen
13. Daarnaast krijgt de winnaar 600 euro, nummer twee krijgt 300 euro en nummer drie 150 euro.
14. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Het oordeel van de jury* is definitief.
15. Bij publicatie in Samenleving en politiek kan geen honorarium worden bedongen.
16. Alle essays moeten ten laatste worden gemaild op 14 december 2015 naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

* de jury: Ann Peuteman (Knack), Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad), Paule Verbruggen (Amsab-ISG), Liesbet Walckiers (ex-VRT), Yves Desmet (De Morgen), Filip Rogiers (De Standaard), Peter Van den Eede (Kunstencentrum Vooruit), Mil Kooyman, Anne Van Lancker, Ferdi De Ville en Wim Van Lancker (redactieleden van Samenleving en politiek). Wim Vermeersch, hoofdredacteur van Sampol, zit de jury voor.